На Прикарпатті новий випадок ботулізму – КОСІВ СЬОГОДНІ

На Прикарпатті новий випадок ботулізму

У цьому році в Івано-Франківській області зареєстровано новий випадок ботулізму, що виник внаслідок вживання м’ясної консерви домашнього приготування. Потерпіла мешканка села Бубнище Болехівської міської ради. Небезпечний продукт готувала сама в домашніх умовах, про це пише сайт БОЛЕХІВ СЬОГОДНІ з посиланням на Івано-Франківську ОДА.

В 2016 році в області було зареєстровано три випадки харчового отруєння на ботулізм, в 2015 – 9 випадків ботулізму з 10 потерпілими, двоє з яких діти.

Всі отруєння сталися внаслідок вживання консервів домашнього, які хворі або члени їх сімей власноруч виготовляли.

Ботулізм – це важке захворювання, яке без своєчасного специфічного лікування може призвести до смерті. Захворювання викликається ботулотоксином, який виділяється збудником ботулізму в результаті його життєдіяльності (розмноження та накопичення) в харчових продуктах. Основною вимогою для розмноження палички та виділення токсину є анаеробні умови, тобто відсутність кисню. А це різного роду консерви. Клостридія ботулізму попадає в харчові продукти з частинками землі або під час неправильної розробки туш тварин, коли вмістом кишківника забруднюється м’ясо.

Консерви, в яких наявний збудник ботулізму, часто можуть бути піддуті (бомбажні), можуть мати специфічний запах прогірклого масла, однак це не є основною ознакою. Можливий варіант коли консерва візуально доброякісна, а споживши її виникає захворювання.

Симптоми ботулізму розвиваються не так різко як при інших харчових отруєннях, зазвичай перші прояви захворювання з’являються на 2-3 день після вживання забрудненого харчового продукту. Основні прояви захворювання слабкість, головокружіння, сухість в роті, закрепи. Пізніше з’являється розлади центральної та вегетативної нервової системи які проявляються порушенням зору та ковтання, розладами мови, в важких випадках –зупинкою дихання. Лікування – тільки в умовах стаціонару- введення протиботулінічної сироватки.

Основною профілактикою ботулізму є правильна розробка туш тварин та риб, ретельне очищення від ґрунту грибів, овочів, фруктів перед консервацією, дотримання технології консервації (найкраще способом автоклавування). Перед використанням домашні консерви слід піддавати повторній термічній обробці методом кип’ятіння протягом 30 хвилин. Не варто купувати консерви домашнього виготовлення з рук чи на стихійних ринках. В жодному разі не слід споживати консерви бомбажні, деформовані або з нехарактерним запахом.

Джерело: БОЛЕХІВ СЬОГОДНІ.

ТАКОЖ ПОЧИТАЙТЕ ІНШІ НАДЗВИЧАЙНО ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ

Ссылки

Самые ужасные эксперименты над людьми

В Колумбии заработал секс-курорт в формате “все включено”

Ученые приблизились к победе над смертельной болезнью

85-летняя модель “Больше еды люблю только секс!”

Девушку заставили похудеть почти на 100 килограмм

Выбран самый красивый мужчина в мире

Крупнейший секс-скандал в истории США

Почему мужчины не хотят встречаться с полными женщинами

Как снять головную боль за несколько минут?

Как заработать на “лайках” в Instagram

18-летняя модель продала свою невинность на аукционе за 2,3 миллиона евро

Самые безжалостные дети-убийцы в истории

“Это так ужасно”, – принц Чарльз о браке с принцессой Дианой

Как заработать миллион, весьма необычные способы

Росіянин змінив стать заради дружини-лесбіянки

Блогеры становятся опаснее ИГИЛа и Гитлера

Человек-синтол остался без «рук-базук»

Иранка сделала 50 пластических операций, чтобы выглядеть, как Анджелина Джоли, но что-то пошло не так (ФОТО)

Leave a comment

Your email address will not be published.


*